Blog 3 : Educatief speelgoed

Door Renée | Februari 8, 2019

Q&A (questions and answers) over educatief speelgoed

We krijgen regelmatig via verschillende kanalen (email, telefoon, live chat op onze website) vragen binnen van onze klanten en vaak gaan die over educatief speelgoed.
Al die vragen hebben 1 ding gemeen : onze klanten willen speelgoed met dat tikkeltje meer.
Het moet niet langer origineel zijn en er leuk uit te zien, maar het moet vooral een meerwaarde hebben, educatief zijn.

Maar wanneer kan je speelgoed nu educatief noemen?

Volgens ons vanaf het moment dat je kind/de gebruiker door te spelen een stapje vooruit kan zetten.
Dat kan zowel mentaal als motorisch zijn, maar er is vooruitgang, je leerde bij, kreeg nieuwe inzichten…..dus het speelgoed was een meerwaarde voor je ontwikkeling.
Denk aan een superactief jongetje dat nooit kan stilzitten en niet graag puzzelt. Misschien lukt het wel wanneer hij een puzzel aangeboden krijgt in het dino-thema (waar hij stapelgek van is) en waarvan hij na het maken heel vlotjes alle afgebeelde dino’s zal opnoemen?
Mission accomplished, stapje vooruit, educatief speelgoed.
In deze Q&A proberen we een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen die we binnenkregen. Vind je toch niet wat je zocht, aarzel dan niet om ons te contacteren!

educatieve spellen en speelgoed“Ik ben op zoek naar een cadeautje voor mijn kleinkind van 8 maanden, maar liefst geen knuffel want die heeft ze al meer dan genoeg!”
Rond de leeftijd van 8 maanden kunnen de meeste baby’s al eventjes zitten zonder ondersteuning en rollen ze van buik naar rug en omgekeerd.
Maar de belangrijkste ontwikkeling gebeurt bij de handjes : alles wordt verkend met de handjes, overal wordt aan geprutst en gefriemeld en met behulp van wijsvinger en duim (pincetgreep) beginnen ze dingen vast te grijpen.
Het meeste grijpspeelgoed voor die leeftijd is echter nog steeds uitgevoerd in zachte materialen, zoals in de collecties van Lilliputiens : balletjes, grijprammelaars, rammelaars gecombineerd met een bijtring, spiegeltjes,…
Met een voorkeur voor felle kleuren, want die stimuleren het zicht veel meer dan pastelkleuren en witte tinten.“Kan een peuter al een gezelschapsspel spelen?”
Uiteraard! Hoe vroeger je begint met spelletjes spelen met je kind en hoe vaker je het doet, des te meer kans dat ze het later ook nog graag doen. Want zeg nu zelf : wat is er leuker dan op een zondagmiddag met het hele gezin een gezelschapsspel spelen? Allemaal gezellig rond de tafel.
Voor peuters zijn er aangepaste spellen op de markt, waarin veel gewerkt wordt met kleuren, observeren, associëren, behendigheid.
Kortom, de dingen waar ze mee bezig zijn in de peuterklas.
Naast de klassieke domino en memo zijn er voor peuters ook iets moeilijkere spelletjes beschikbaar waarbij ze leren omgaan met echte spelregels (weliswaar nog niet teveel 😊) en met winnen en verliezen.
De meeste spelletjes van Haba uit de reeks Mijn eerste spellen kunnen ze bovendien ook alleen spelen. Want naast het aspect van de eerste spelregeltjes toepassen, wordt bij Haba ook veel aandacht besteed aan het “spelen”, of dat nu alleen is of met meerdere personen.
Bij ons hoofdmerk Djeco hebben ze een ook een peuterlijn wat spelletjes betreft : de Little spelletjes.
Aantrekkelijk voor kleine kinderen omdat in de volledige reeks gebruik gemaakt wordt van plastic diertjes als pion of speelstuk. Heel wat activiteiten komen aan bod : behendigheid (Little Balancing), dieren/voorwerpen associëren met een bepaald domein uit de boerderij (Little Association), kleuren herkennen (Little Circuit en Little Observation), samenwerken (Little Cooperation), geheugen (Little memo),…“Mijn zoontje zit de derde kleuterklas en heeft moeite met wiskundige taken (meer, minder, ordenen,…). Bestaat er iets waarmee we thuis kunnen oefenen?”
Dingen die op school minder goed lukken thuis oefenen, klinkt natuurlijk niet echt waauw in de oren van een derde kleuter. Gelukkig zijn er spelletjes en materialen op de markt die leuk gebracht zijn, waardoor een 5-jarige niet de indruk heeft dat hij aan het “leren” is.
De educatieve reeks eduludo van Djeco is daar een mooi voorbeeldje van : hoeveelheden, optellen en meer/minder worden er geoefend in aantrekkelijke doosjes.
Bij Mini Loco gaan ze nog een stapje verder en is het de bedoeling dat je kleuter volledig zelfstandig kan werken dankzij het zelfcontrole-systeem.
“Mijn dochter van 8 puzzelt dolgraag maar onze puzzelkast puilt uit………bestaat er ook een andere activiteit die ze alleen zou kunnen doen, die lijkt op puzzelen?”
In dit geval adviseren we Smart Games, niet alleen omdat we zelf grote fan zijn en omdat het bedacht en ontwikkeld is in België, maar gewoon omdat je met een Smart Game altijd goed zit.
Smart Games worden heel vaak ingezet in klassen : enerzijds om kinderen die vroeger klaar zijn dan andere in stilte bezig te houden en anderzijds voor kinderen die nood hebben aan een extra uitdaging.
Tenslotte zijn ze ook in de thuissfeer heel populair, vooral het spelend leren aspect is voor veel ouders belangrijk.
Kinderen zijn aan het spelen, maar ontwikkelen tegelijk hun probleemoplossend denken, visuele waarneming en andere cognitieve vaardigheden. Een win-win situatie dus.
Bij Smart Games maken ze gebruik van kleuren, materialen en thema’s die telkens afgestemd zijn op de leeftijd en de interesses en ze dachten zelfs aan een compacte lijn zodat de Smart Games mee kunnen op restaurant of op reis.“Mijn communicant bouwt heel graag, maar we willen voor zijn feest eens verrassend uit de hoek komen, dus deze keer geen Lego. Wat zijn de opties?”
Indien zijn interesse puur bouwen is, dan stellen we Meccano voor. Toegegeven, de bouwplannen van Meccano zijn iets uitdagender dan een standaard Lego-bouwplan, maar eenmaal je de manier van werken gewoon bent, is het een fluitje van een cent.
Je krijgt net zoals bij Lego een bouwplan voor 1 of meerdere modellen, maar bij Meccano hopen ze vooral dat je na wat bouwervaring zelf je eigen creatieve bouwsels in elkaar zet.
Indien bouwen en spelen samengaan, opteren we voor de Quadrilla - knikkerbanen van Hape.
Je vertrekt eigenlijk van een bouwdoos met houten onderdelen, die je omtovert tot een knikkerbaan.
Bij Hape hebben ze het slim aangepakt door te kiezen voor gekleurde bouwblokken.
Elke kleur heeft een andere functie in het bouwwerk.
Bedoeling is (net zoals bij Meccano) dat je, door de voorbeeldmodellen te bouwen, alle onderdelen leert kennen en nadien in staat bent om je eigen (werkend!) model in elkaar te zetten.
Het is een eenvoudig systeem waarbij de blokken gestapeld worden, er moet geen kracht gebruikt worden.
Door de uitsnijdingen onderaan elk blokje, blijft je knikkerbaan bovendien stabiel staan tijdens het spelen.“Het favoriete programma van mijn 10-jarige kleinzoon is Het lichaam van Coppens (waar ze wetenschappelijke experimenten doen en nadien uitleggen). Bestaat er ook zoiets op kindermaat?”
Ja hoor, dat zijn de educatieve knutselsets van 4M.
Met de inhoud van de doos (af en toe gecombineerd met dingen die je thuis liggen hebt zoals een aardappel of een blikje) maak je een opstelling die je nadien ook kan testen.
In het bijgeleverde boekje wordt uitleg gegeven over het hoe en waarom van het proefje.“Hebben jullie spelletjes in het assortiment waar de focus ligt op taal?”
We hebben een aantal titels in ons assortiment waarbij je creatief moet zijn met taal.
De Story Cubes zijn het meest toegankelijk en door het compacte makkelijk overal mee naartoe te nemen. Spelregels zijn simpel : je zit met een aantal rond een tafel en gooit de dobbelstenen.
De eerste speler kiest er eentje uit en start een verhaal waarin een link zit naar de afbeelding die hij zonet koos. De volgende speler kiest ook een dobbelsteen en pikt in op het verhaal dat zonet gestart werd, enzovoort. Hilariteit alom wanneer blijkt dat er een creatieve kop mee aan tafel zit die het verhaal plots een onverwachte, knotsgekke wending geeft!
Bij NonSense gaan we een stapje verder en moet de speler zelf een volledig (kort) verhaal vertellen (volgens een opgegeven thema) en er een opgegeven woord in verstoppen.
Aan de anderen om te raden wat het woord was.
Dixit en Muse zijn spellen die inhoudelijk sterk op elkaar lijken. Hier is het de bedoeling een geïllustreerde kaart te omschrijven aan de hand van een sfeer, zin, lied,….. waarna de andere spelers (gedekt) een kaart bijleggen die volgens hen ook aan die omschrijving kan voldoen.
Hierna worden alle mogelijke kaarten getoond en is het aan elke speler apart om te beslissen welke de initiële kaart was die door de spelleider beschreven werd.
Tenslotte de Time’s Up -reeks, waarbij de spelers een bepaald bekend persoon in verschillende rondes moeten beschrijven, omschrijven met 1 woord of uitbeelden.
Spel dat in teams gespeeld wordt.“Met welk speelgoed kunnen we de fijne motoriek van onze peuter stimuleren?”
Dat kan je doen door speelgoed aan te bieden waar visuele waarneming wordt gecombineerd met de werking van de handjes.
Denk aan kralen rijgen : neutraal of in verschillende thema’s zoals voertuigen, prinses, natuur,…
De kralenframes herken je waarschijnlijk nog van je eigen jeugd, maar ze blijven een goede klassieker. Beschikbaar in compact formaat onder de vorm van trekdiertjes of iets groter, gecombineerd met andere activiteiten zoals puzzelen, geluid en vorm.
Voor de oudste peuters stellen we het schroeven van Djeco voor als oefening : houten diertjes in elkaar schroeven, waarbij de schroefbeweging belangrijker is dan het correct in elkaar zetten van de diertjes, want alle poten passen op alle lijfjes 😊“Hebben jullie ook coöperatieve spellen in jullie winkel?”
Dat is de specialisatie van Haba : ze hebben veel spellen, voor groot en klein, waarbij het niet belangrijk is om de eerste of de snelste te zijn maar om samen als groep te winnen tegen gemene piraten (Karuba Junior), tegen de raaf (Boomgaard), tegen de tijd (Party voor Rosalie), tegen de schaduwwezens (Luxantis),…
In het assortiment van ons hoofdmerk Djeco vinden we de Hop!Hop!Hop, Woolfy, Big Pirate,…“Ik ben voor mijn kleuterklasje op zoek naar materiaal voor hoekenwerk, in het thema kleuren en vormen. Wat adviseren jullie?”
We verwijzen graag naar de categorie EDUCATIEF > VORMEN EN KLEUREN op onze website.
Daar staat alles mooi gerangschikt en ziet u meteen ook uit welke materialen de artikelen gemaakt zijn.
Niet onbelangrijk voor intensief gebruik in klasverband.


In deze Q&A probeerden we een antwoord te geven op de meest voorkomende vragen die we binnenkregen. Vind je toch niet wat je zocht, aarzel dan niet om ons te contacteren!Ideetjes opgedaan ?


Hou dan onze blog in de gaten : regelmatig een nieuwe post met tips, ervaringen, weetjes en uitleg.
Of schrijf je hieronder in op onze nieuwsbrief.

Educatief speelgoed per leeftijd


speelgoed vanaf 6 maanden
Vanaf 6 maanden
speelgoed vanaf 9 maanden
Vanaf 9 maanden
speelgoed vanaf 1 jaar
Vanaf 1 jaar
speelgoed vanaf 18 maanden
Vanaf 18 maanden
speelgoed vanaf 2 jaar
Vanaf 2 jaar
speelgoed vanaf 3 jaar
Vanaf 3 jaar
speelgoed vanaf 4 jaar
Vanaf 4 jaar
speelgoed vanaf 5 jaar
Vanaf 5 jaar
speelgoed vanaf 6 jaar
Vanaf 6 jaar
speelgoed vanaf 7 jaar
Vanaf 7 jaar
speelgoed vanaf 8 jaar
Vanaf 8 jaar
speelgoed vanaf 9 jaar
Vanaf 9 jaar

Educatief per genre


Behendigheidsspelletjes
Behendigheidsspelletjes
vormen en kleuren speelgoed
Vormen en kleuren
rekenen en taal spelletjes
Rekenen en taal
algemene kennis spelletjes
Algemene kennis
mini loco en bambino loco
Mini loco en Bambino loco
Schuifpuzzel
Schuifpuzzels

Onze hoofdmerken

betaalmogelijkheden